Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand vine vorba de distribuirea dividendelor aferente exercitiilor financiare anterioare, apare, de cele mai multe ori, intrebarea: “Se pot distribui dividende in numerar?”
Ei bine, potrivit Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatiunile de plati in numerar efectuate de PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.
Atentie! Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
La ce se refera plata fragmentata?
Plata fragmentata – reprezinta fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege.
Astfel ca, potrivit legii, se pot distribui dividende in numerar, insa acestea trebuie sa se incadreza in plafonul maxim de 10.000 lei/zi si sa nu se efectueze plati fragmentate care sa depaseasca aceasta valoare, restul dividendelor trebuie distribuite prin virament bancar catre persoanele care beneficiaza de aceste drepturi.
Pe de alta parte, repartizarea profitului intre asociatii unei societati trebuie sa se efectueze doar dupa data aprobarii situatiilor financiare.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-